Защо да не му 'теглим' един Wordpress?

Статии

Време за четене: 7 Минути

Дата:

Защо да не му 'теглим' един Wordpress?.

Важно е да знаем, че Wordpress е CMS (Система за управление на съдържанието), която държи повече от 35% от всички сайтове в интернет днес. Последван от Drupal, който едва стига 4-5% (източник). Това би трябвало достатъчно да говори за мащаба и хората в обществото зад Wordpress.

Тъй като ние сме специалисти в изработката на Персонализирани уеб сайтове и приложения, днес ще направим кратко сравнение между WordPress и персонализиран сайт/система. Този въпрос до голяма степен сме забелязали, че седи на дневен ред, когато клиентите ни трябва да избират на какво да 'стъпи' новият им фирмен уебсайт.

👇 Нека започнем с кратко сравнение:

Защо да не му 'теглим' един Wordpress? image

Първо, дизайнът. 💻

Дизайнът до голяма степен не влияе на основата, на която сайтът ще функционира. Да, ако ще желаете персонализиран дизайн, изготвен за Вас, програмистите вероятно ще предпочитат да работят ‘на чисто’, използвайки техните методологии и начин на работа. В случай, че ще използвате готов шаблон или тема, това не е от голямо значение, стига шаблонът да е подходящ за системата, която ще ползвате*.

* ⚠️ Имайте предвид, че готовите шаблони са продукти на пазара, правени от различни и разнообразни фрийлансъри, екипи и фирми. Подбирайте добре, когато купувате такъв и се консултирайте с Вашия програмист дали шаблонът е направен качествено, тъй като това може да повлияе на мобилната версия на сайта например или за бъдещата му промяна и персонализиране.

После, функционалностите. ⚙️

Сравняването на изработка на която и да е функционалност с WordPress модул е почти безсмислено. За всяка въображаема функция някъде по света има WordPress плъгин, който може да го „направи“. Това е в огромен плюс за Wordpress, тъй като инсталирането на тези функции става буквално с натискането на един бутон и няколко конфигурации след това. При изработката на Персонализирания сайт нещата не изглеждат по този начин. В много от случаите се изисква допълнителна техническа намеса, например за надграждането на някой модул да бъде направен в стилистиката на сайта и да обслужва специфичните му нужди. Това струва време и пари. ⏱️ 💰

Правейки Персонализиран сайт се използват предварително проектирани модули, които могат да се справят с всичко, от което повечето сайтове имат нужда, без да се изискват допълнително готови плъгини или модули. 👌 Това са персонализирани полета, колекции (типове съдържание), формуляри, търсене, създаване на навигация, визуализация на живо, управление на потребители, сътрудничество в реално време, таксономии. Всичко това работи безпроблемно, изградено и поддържано от един и същ екип. Например един редактор, базиран на такива блокове съдържание, ще позволи да създавате своите секции в сайта от всякакви други съществуващи типове полета, вместо всеки път да търсите персонализирано техническо съдействие или модул за направата им.

Чистият и персонализиран код помага на разработчиците да направят поддръжката на сайта по-ефективна и по-ефикасна. ✔️

Колко често чувате от разработчиците “По-добре е да направим нов сайт, този е стар и кодът в него е сложен за дописване”?. 👨‍💻 Почти няма програмист в днешно време, който ще се радва да развива сайт в чужд код, именно по тази причина. Затова помислете колко важно е за Вас след няколко години сайтът Ви да продължава да има добре написан и ‘чист' код. И колко често сайтът ще се нуждае от поддръжка.

Липсата на съвременни и твърди конвенции принуди общността на WordPress да измисли заобиколени решения. Днес има толкова много начини, по които може да бъде създаден сайт: готови теми, конструктор на страници, редактор на блокове, класически редактор, React или някакъв хибриден бекенд код. 💡

💭 Чуваме често от нашите клиенти: Искаме в новия сайт Админ панелът да бъде прост и да има само това, което ни трябва. В сегашния има много неща, които дори не знаем за какво са и се страхуваме да не счупим нещо.

Важно е сайтът да обслужва нуждите на бизнеса, а не обратното.

➡️ Накратко казано: WordPress е насочен към блогове и по-прости информационни сайтове, докато персонализираните сайтове се проектират специално за изграждане и управление на фирми с по-взискателни функции и нужда от развитие. 📝 WordPress се усложнява бързо, като добавя персонализирана функционалност, а персонализираните решения стават все по-добри с разширяването на функционалностите им.

И тук идва сигурността. 🔒

С този голям процент на използваемост, 94% от хакнатите уебсайтове работят с WordPress (източник). Това е най-целенасочения и уязвим CMS на пазара.

Ако нямате разработчик, посветен на поддръжката на Вашия сайт, вие сте уязвими. Спешната поддръжка за разработчици за възстановяване или възстановяване на Вашия сайт може да бъде скъпа, освен загубен бизнес от експлоатиран сайт или изтичане на данни. 😨💀

3 причини, поради които Персонализираните сайтове могат да бъдат по-сигурни от WordPress:

  1. Програмистите правят и поддържат всички функции, от които Вашият уебсайт се нуждае. Няма да имате нужда от 50 плъгина, създадени от 50 автори със съмнително качество, за да изградите своя сайт. Ето защо WordPress е толкова уязвим.

  2. Ние използваме Laravel - този Framework e считан за най-сигурният и добре поддържан PHP модел на работа днес. WordPress използва чист код на PHP, на което в днешно време липсват много фундаментално използвани неща.

  3. По Ваше изискване могат да бъдат направени допълнителни защити и/или функции предпазващи Вас и Вашия бизнес от това да бъде изтечена информацията дори от вътрешни лица, използващи сайта. Напр. специални роли или автоматично изтриване на информацията при дадено действие.

И рабира се - цената. 💸

Когато си платите за направата на Персонализиран сайт, тези пари отиват за  разработката на продукт, създаден специално за Вас. Когато плащате за изработка на WordPress сайт, плащате на програмисти да инсталират готов безплатен продукт на Вашия сървър и след това да го конфигурират/настроят за Вас.

WordPress е безплатен, но повечето проекти изискват поне няколко платени плъгини, за да покрият всички основни функции. След като закупите Jetpack, Advanced Custom Fields, SEO плъгин и плъгин за формуляри, ще видите, че освен първоначалната изработка, Вие харчите поне няколкостотин евро годишно. 💶💶

По-лошото е, че тези пари отиват при различни фирми с различни цели и различни приоритети, всеки със своите процедури за поддръжка, актуализации. Затова е важно да знаете, че не винаги всичко зависи от Вашите програмисти, когато използвате готови външни модули за Вашия сайт.

Имате колебания дали да използвате WordPress или да направите Персонализиран уебсайт? 🤔 Свържете се с нас и ние ще Ви консултираме безплатно! 📞