Web(and) Talks с Александър Граматиков

Web(and) Talks

Време за четене: 7 Минути

Дата:

Web(and) Talks с Александър Граматиков.

Александър Граматиков е основател и проектен лидер на Mentor the Young - тримесечна безплатна менторска програма, която среща младежи на възраст от 18 до 25 г. с ментори с поне 5-годишен професионален опит.

За 16 месеца, от 46, в пилотното издание на менторската програма, в тазгодишното четвърто издание, участниците достигат до 912.


През изминалата 2022-а година, е селектиран в изданието "30 под 30" на Forbes, в категория "Социално предприемачество," отличаващо млади и иновативни лидери под 30-годишна възраст.


Към днешна дата, е част от Sigma Squared Society - глобална общност от 1000+ предприемачи с мисия да създадат положително въздействие в света.

Силно вярвам в трансформативната сила на менторството, тъй като съм я изпитал от първо лице, работейки с над 10 ментори през последните 5 години. В личен план се отдавам активно на спортуването и вярвам, че качествената грижа за нас самите е от особено значение, за да е възможно всичко останало.

Какво е Mentor the Young и как се роди идеята зад това?

Mentor the Young е 3-месечна менторска програма, която развива младежи на възраст от 18 до 25 г., свързвайки ги с индивидуален ментор с поне 5-годишен опит.

През първата седмица от програмата всеки младеж си поставя 3 личностни, кариерни или предприемачески цели, които да изпълни по време на програмата с помощта, насоките и ресурсите на своя ментор. Идеята се зароди в следствие на опита ми с учене чрез помощта на формални и неформални ментори в ключови етапи на моето развитие.

Web(and) Talks с Александър Граматиков.
Web(and) Talks с Александър Граматиков. Web(and) Talks с Александър Граматиков.

Как за период от 16 месеца, 45 участници, в първото издание, достигат 912 участници в четвъртия сезон на програмата?

Когато искахме да проверим до каква степен младите българи биха се възползвали от възможността да работят върху своето развитие с помощта на индивидуален ментор, дори и най-оптимистичните ни прогнози не предвиждаха толкова бързо разпространяване на идеята и търсене на този начин на учене сред нашите връстници.

За щастие, със сходен ръст се увеличава и броят на опитните професионалисти от най-различни сфери, които искат да споделят опита си. Хората говорят за програмата в своите социални кръгове, както и онлайн, и именно благодарение на това имаме възможността да популяризираме менторството в България с този темп.

За кого е най-подходяща програмата Mentor the Young?

Програмата е подходяща за младежи между 18 и 25 години, които искат да работят върху постигането на своите предприемачески, професионални или личностни цели, както и за професионалисти от различни сфери с поне 5 години опит, които биха искали да им помогнат да го направят в ролята на техни индивидуални ментори.

С какво Mentor the Young може да е максимално полезна на младите?

Mentor the Young среща хората с полезни професионалисти, които да им предадат опит от практиката си, а това е нещо, което образователната ни система все още не предлага напълно. Освен това, една от най-ключовите ползи е общността, която се създава - будни, амбициозни и интелигентни хора се събират на едно място и създават приятелства и контакти, които продължават много след края на програмата.

Web(and) Talks с Александър Граматиков.
Web(and) Talks с Александър Граматиков.

Защо хората да кандидатстват за ментори и младежи?

Ползите за ментора могат да бъдат наистина много – от въздействие върху обществото през разбирането на новите перспективи и развиване на нови умения до включване в общност и изграждане на отношения с други хора, занимаващи се с менторство.

Това до голяма степен е истина и при младежите, които могат да добавят към този дълъг списък придобиването на нови умения, получаване на конкретни съвети и обратна връзка, както и поставянето на много допълнителни предпоставки за успех при своето кариерно израстване и личностно развитие.

За екипа, който стои зад всичко това, кое е най-голямото предизвикателство в Mentor the Young?

Екипът на Mentor the Young се състои от шестима души, които също от първо лице са изпитали трансформативната сила на менторството. Всички вярваме силно в това, което правим! Определено важно за нас е да подсигурим качествено преживяване на всички участници, а в мащаба на четвърти сезон това може да е особено предизвикателно, но се стараем усилено, за да бъде именно така.

Web(and) Talks с Александър Граматиков image Web(and) Talks с Александър Граматиков.
Web(and) Talks с Александър Граматиков.

Какви цели си поставяте за края на 4-и и началото на 5-и сезон на програмата?

Нещо много вълнуващо, което ни предстои в обозримото бъдеще е прилагане на нашата експертиза в менторството и от другата гледна точка, разработвайки вътрешни менторски програми за компании, търсещи иновативни начини да развиват и ангажират своите кадри. Разбира се, с огромна мотивация продължаваме подготовката и за петото издание на програмата, като предстои да видим колко ще е броят на участниците през есента.

И последно - С какво хората могат да бъдат полезни на Mentor the Young, за да продължава да съществува и с всяко изминало издание да надминава очакванията? :)

Както вече споменах, всички участници помагат разрастването на програмата да е напълно органично, разпространявайки я сред познатите си и споделяйки в социалните си мрежи. От края на трети сезон открихме и дарителска сметка, чрез която всеки който има желание също може да ни подкрепи - https://www.mentortheyoung.com/donate.

Mentor the young:

🌎 Сайт: mentortheyoung.com
🔗 Инстаграм: @mentortheyoung
🔗 Facebook: @mentortheyoung


Александър Граматиков:

🔗 LinkedIn: @alex-gramatikov
🔗 Инстаграм: @grama.thick.ov
🔗 Facebook: @alexander.gramatikov


💡 С "𝐖𝐞𝐛and Talks" ще имаш възможността да опознаеш личности с принос към нашия дигитален бранш, от които можеш да научиш много и да се вдъхновяваш! Последвай рубриката в Инстаграм тук. ⬅️

👉🏼 Не забравяй да ни последваш в Instagram, където да научаваш повече интересна информация за случващото се в дигиталния свят около нас!