Web(and) Talks с Калоян Тошев

Web(and) Talks

Време за четене: 5 Минути

Дата:

Web(and) Talks с Калоян Тошев.

Калоян Тошев - MZK, е художник, илюстратор и дизайнер, занимаващ се с дигитално изкуство повече от 17 години.

Как научи за NFT и реши да се занимаваш с това?

Преди година видях няколко артиста, които харесвам да говорят за NFT и ми стана интересно. Порових се малко и като разбрах концепцията веднага ми допадна идеята. Бързо се досетих, че има голям потенциал и веднага започнах да мисля как мога да започна да се занимавам с това, 3 седмици по-късно пуснах 1вия си дроп.

Като най-продаваният NFT артист в България, какво би посъветвал хората, които тепърва прохождат в това изкуство?

Да не бързат да пускат NFT, първо да се запознаят с общността в Туитър, да се ориентират и да видят какво правят другите артисти, как комуникират, какво си говорят и тнт. Хубаво е първо потенциално да си намерил на кого да продадеш NFT-то преди да го създадеш. Артистите които създават NFT-та вече са много и е трудно колекционерите просто да те открият. Ние като артисти трябва да се маркетираме, така че нашите творби да стигнат до правилните хора.

Web(and) Talks с Калоян Тошев.
Web(and) Talks с Калоян Тошев. Web(and) Talks с Калоян Тошев.

Какви възможности дава NFT на артистите и в частност на теб?

Като дигитален артисти, NFT ми дава пазар. Преди появата на NFT-тата дигиталните изкуства нямаха пазар и трябваше или да работя за клиенти, или да продавам merch (фланелки, постери, чаши...). Сега има колекционери, които искат да купят моето изкуство, в чистата му форма.

Какво ни трябва, за да започнем да създаваме NFT изкуство?

Брандиран Туитър профил и известно време прекарано в NFT света. Крипто портфейл, най-добре MetaMask. Начална сума за създаване на NFT, като това зависи от моментните такси, между $50 и $150. Няколко от най-добрите ви творби, като препоръчвам да не се започва с голяма бройка, 3-5 е ок.

Web(and) Talks с Калоян Тошев.
Web(and) Talks с Калоян Тошев.

Как NFT помага на бизнеса и може ли да бъде ползвано не само за изкуство?

Може да. NFT-тата започнаха с изкуство, но имат потенциал да променят много сфери. Тепърва ще видим как NFT-тата навлизат в други сфери. Например, би било супер удобно колата ви да е NFT, така винаги, всеки ще може да види кога е създадена и от кой, кога е купена, на какви километри е препродадена, за колко и т.н. Изобщо всеки ще може да види цялата история на автомобила и никой не може да я промени.

Защо човек би си купил дигитално изкуство, вместо физическо такова?

Най-просто казано, инвестиция в бъдещето. Хората, които купуват NFT вярват, че криптовалутите са бъдещето и в един такъв свят всякакви дигитални асети и не само утре ще са NFT-та. Съответно сега купуват евтино.

Web(and) Talks с Калоян Тошев.
Web(and) Talks с Калоян Тошев. Web(and) Talks с Калоян Тошев.

Може ли да се продава успешно NFT в България?

Можеш да, имаме не само един пример на артисти, които продават както и няколко успешни проекти, например Sublimes, от коiто съм част. Ключовото е че основно се продава онлайн на целия свят, не само в България. В България общността е доста малка все още.

И последно - какви са най-смелите ти мечти, свързани с дигиталното изкуство?

Да наредя и да работя на равно с големите артисти, в сферата, които следвам от години.

🌎 Сайт на Калоян Тошев: www.mzkmzk.com

📷 Инстаграм: @mzkvisuals

🐦 Twitter: twitter.com/mzkvisuals

💸 Foundation: foundation.app/@mzkvisuals

С "𝐖𝐞𝐛and Talks" ще имаш възможността да опознаеш личности с принос към нашия дигитален бранш, от които можеш да научиш много и да се вдъхновяваш!

Не забравяй да ни последваш в Instagram, където да следиш за следващите издания на нашата рубрика, както и за повече интересна информация за случващото се в дигиталния свят около нас!