Web(and) Talks с Йордан Белев

Web(and) Talks

Време за четене: 6 Минути

Дата:

Web(and) Talks с Йордан Белев.

Йордан Белев е сред най-известните млади български илюзионисти, популярен както в България, така и в чужбина. Той е създател, организатор и главен мениджър на Магична среща „Златна котка“ (световен фестивал на магичните изкуства), както и съосновател на най-голямата магична организация в България, Quick Hands Project.

Преди няколко седмици се състоя за 9-ти пореден път най-големият магичен фестивал на Балканите. Как би описал какво е “Златна котка” на човек, който никога не е бил част от това?

Магична среща "Златна котка" е изживяване. Незабравима емоция за всички участници, която пази топлина в душите минимум 365 дни. Мистичен оазис, където невъзможното е възможно, виденията са реалност, а творческата мисъл не познава ограничения. Зрелище, което трябва да се види с очи и да се почувства със сърце. Само тези, които са били тук, знаят какво изпускат всички други!

Много хора те познават от “Фермата 6”. Това повече пречи или помага на Dani Magix?

Образът, Dani Magix, умря отдавна заедно с егото ми. Във Фермата хората видяха един друг образ, Данчо, от време на време сменян от Даньо Богатия. Масата от хората не разбира кога един образ е художествена измислица и кога е истински. Но това всъщност няма никакво значение, защото едно от основните правила в маркетинга гласи, че: „Лоша реклама НЯМА!“. Затова със сигурност популярността и контактите в телевизионните среди помагат много. Тук вече идва личният избор, дали ще ги използваш за собствена облага или ще помагаш за развитието на нещо смислено.

Web(and) Talks с Йордан Белев.
Web(and) Talks с Йордан Белев. Web(and) Talks с Йордан Белев.

Какво е общото и различното между “Златна котка”, “Quick Hands Project” и “Царете на магията”?

Общото между всички тези неща е любовта към изкуството и желанието за развитие! Различното е, че QHP е бащата на другите два проекта, но пък той беше създаден защото, и Златна котка, и Царете на магията имаха нужда от организация, която да стои зад тях. Та тук може да се поспори, кое е първо яйцето или кокошката, котката или Проекта. Царете на магията възникна две години след създаването на QHP, с цел да се дава сцена за изява на нашите членове и да се генерират средства за издръжката на клуба.

Как си обясняваш това, че фестивалът е най-големият на Балканите, но в България няма такава популярност сред хората?

Магьосниците в световен мащаб не са нито много популярни, нито много богати. Като изключим една дузина имена, повечето са напълно обикновени артисти. Магията в световен мащаб се бори за признание и популяризация. Отчитам като наша грешка, слаба маркетингова стратегия, липса на бюджет за реклама и непостоянство в информационните канали. В днешно време за да си популярен трябва да си постоянно пред очите на хората иначе постоянно покачващото се течение на информацията те изхвърля в тинята. Надявам се, че съвместната ни работа с Weband ще допринесе за популяризирането на това значимо за изкуството събитие.

Магична среща “Златна котка” е веднъж в годината. Къде насочваш усилията си през останалото време?

Последните три години играя ролята на Общински съветник в Община Габрово, което е много интересно за мен, и където научих много за процесите на управление на ресурси и хора. Освен това съм студент. В момента съм в изпитна сесия на 4 семестър, специалност Политология. Имам няколко проекта свързани с магията, които бяха на стендбай заради пандемията. И някъде между всички тези неща, участията и сватбите, успявам да намеря време и за приключенската си страна и голямата ми любов към летенето.

Web(and) Talks с Йордан Белев.
Web(and) Talks с Йордан Белев. Web(and) Talks с Йордан Белев.

Какви са най-смелите ти мечти, свързани с магията?

Мечти нямам свързани с магията, имам цели. Голямата цел е провеждането на Европейското първенство на ФИСМ в България и частност Габрово. Мисля,че работата ни тук не остава незабелязана и вече имаме признанието на ръководните фактори, които казват, че се справяме на най-високо ниво. Това е първата крачка към постигането на целта.

Къде можем да те видим на сцена?

Доста труден въпрос за конкретизиране. Участията и представленията ми са доста разнородни. Повечето са на частни събития, юбилеи, сватби, фирмени празници. Най-често в София може да ме видите на сцената на FUZZY BAR, едно много уютно и специално местенце в центъра.

И последно - отдаваш ли любовта към илюзионното изкуство на това, че във вените ти тече габровска кръв? :)

Не знам дали е за това или просто повярвах в детската си мечта, но габровската ми кръв определено помага при реализирането на всички проекти. Пресметливостта и находчивостта на габровец са абсолютен плюс за всеки един предприемач.

🌎 Сайт на Йордан Белев:

"Ако обещаете, че няма да се смеете на лаишките ми опити за създаване на такъв преди 7 години , можете да видите какво се случва на www.danibelev.com."

Инстаграм на Йордан Белев:

@dani_belev

С "𝐖𝐞𝐛and Talks" ще имаш възможността да опознаеш личности с принос към нашия дигитален бранш, от които можеш да научиш много и да се вдъхновяваш!

Не забравяй да ни последваш в Instagram, където да следиш за следващите издания на нашата рубрика, както и за повече интересна информация за случващото се в дигиталния свят около нас!