Програми за възстановяване на файлове

Интервюта

Време за четене: 2 Минути

Дата:

Програми за възстановяване на файлове.

Едва ли има човек, който да не е изтръпвал само секунда след като е натиснал бутона Delete на клавиатурата. Спокойно! Не всичко е загубено. В Windows изтритите файлове се преместват в кошчето и лесно могат да бъдат възстановени. Освен ако не сте използвали командата, която ги изпраща директно в небитието. И отново – спокойно! Има специални софтуери, които могат да решат и този проблем. В този брой на предаването „Натисни F1“ говорим именно за тях.

В случаите, в които най-често се използват софтуерите за възстановяване на данни, това са моментите, в които изтрием файлове и не знаем дали всъщност са изтрити или са изгубени. Те са перфектни в този момент, защото ще ни знаем как да процедираме. Това са моментите, в които външните устройства с памет биват неразчетими от компютъра. В най-честия вариант, в който потребителите получават съобщение, че вече флаш паметта не може да се разчете и е нужно форматиране, тогава биха ни били полезни софтуерите.

За да се запознаем с принципа на работа за възстановяване на хард диск, може би ще е хубаво да знаем как работи самият хард диск. Това е едно устройство, в което се съдържа диск, подобен на компакт дисковете, които познаваме, но в по-малък размер. Данните се съхраняват физически върху този диск, чрез помощта на писец, приличащ на грамофон в умален размер. Както добре знаем данните се запазват под формата на единици и нули. В момента, в който ние изтрием някой файл и го сложим в кошчето, ние не го караме той да изчезне, а по-скоро изтриваме пътя до него. Софтуерите за възстановяване на данни локализират всичко на този диск и посочват информацията, която се съдържа на него.

Даниел Лидиянов
Съосновател и управител на уеб агенция Weband