От стажант Web Designer до Project Management Lead

Интервюта

Време за четене: 7 Минути

Дата:

От стажант Web Designer до Project Management Lead.

Как научи за Weband?

Бях решена, че искам да надградя знанията си и да се занимавам с това, което ме влече, а именно - с уеб дизайн. За това търсех къде се предлага възможност за стаж в сферата. След множество изпратени кандидатури, имейли и прегледани фирмени сайтове, случайно попаднах на Weband в класация за най-добрите агенции за уеб дизайн в България в Clutch. Останалото е история.

Какво точно прави един Project Manager в Weband?

Каквото трябва :D Възхищавам се на хората, които са наистина добри Project Manager-и, защото тази позиция изисква страшно много неща. Понякога наистина си е страшно. За да си такъв, трябва да имаш много опит зад гърба си, много познания в различни сфери и да не се отказваш лесно. Мениджърът на проекти, буквално преведено, координира, трябва да може да разбира както клиента, така и всеки член от екипа, да умее да комуникира с всякакви хора, да знае всичко как се движи, от кого, защо и всички останали неща около това. 

Как се разви твоят кариерен път в Weband и как се случи така да бъдеш част от PM-ския екип?

Когато човек има желание да се развива в много и различни сфери, да научава нови неща, да допринася с каквото може и харесва това, което прави, предполагам е неизбежно. Не ми е било самоцел да бъда Project Manager, но предполагам, че желанието ми да взимам нещата в свои ръце, да съм запозната и информирана и най-вече любопитството ми някак ме е довело до тук. Честно казано, нямам представа кога точно съм станала “част от PM-ския екип”, просто защото аз искам да съм част от всичко :D. 

С какво според теб Weband се различава от всички на пазара?

Някои фирми се хвалят с отношението си към клиенти, други с качествените си услуги или продукти, които предлагат, трети с добрите цени, които имат за пазара. Бих казала, че Weband може да се похвали с всичко накуп. Хората идват при нас, защото знаят, че ние ще направим нещо различно и че при нас няма нещо, което да не може да се направи.

Защо са необходими ясни, конкретни процеси и срокове в правенето на един сайт?

Както е казал Харви Маккей - „Мечтата е просто мечта. Целта е мечта с план и срок“. Ясни, конкректни процеси и срокове са необходими както при изграждането на сайт, така и за всичко в живота, ако искаш да постигнеш нещо. Много хора нямат ясна представа за нещата, които искат, правят нещо, но какво точно и дали е най-доброто за тях, не се знае. 

Бих казала, че е същото и при правенето на сайт. Ние държим на високо качество на продуктите, които предлагаме и гарантираме те да са направени в даден срок. Нищо от това няма да е постижимо, ако няма ясни процеси и план, който да се следва. А крайният срок, колкото и плашещ и стресиращ да е за някои, дава огромна възможност за развитие. 

Какви са качествата и уменията, които един PM трябва да притежава?

Задължително трябва да бъде организиран или поне да има усет за планиране и координиране на нещата. Трябва да умее да слуша и да бъде наблюдателен. Едно от най-важните умения, според мен, е комуникацията с хората, за което е ключово човекът да има желание да се учи всеки ден и да се развива в различни сфери. И не на последно място, ще кажа, че трябва да умее да признава грешките си и да поема отговорност.

Разкажи за най-голямото ти предизвикателство във фирмата?

Най-трудно е да направиш нещо, което е извън зоната ти на комфорт и всеки път ти се струва огромно предизвикателство. Но това са най-големите и смели крачки, които ни развиват, по пътя към успеха. В началото за мен това беше писането на имейли, после говоренето с клиенти. Но с времето човек започва да свиква и да се чувства все по-уверен в това, което прави. Вярвам, че в Weband ежедневно се дава възможност да се справяш с най-различни предизвикателства, да преодоляваш страховете си и да се развиваш с огромни темпове, стига да искаш.

Започнала си от стаж, и то за уеб дизайн. Това помогна ли ти по някакъв начин за сегашната ти позиция, като PM?

Със сигурност. Вярвам, че за да бъдеш добър управител на ресторант, например, трябва да си бил и чистач, и сервитьор, и готвач. В този ред на мисли, работата като дизайнер, без значение какъв, развива критичното мислене, изостря вниманието към детайла, учи те да се вслушваш в чуждото мнение, да приемаш критика, да се аргументираш. 

Задължително ли е хората на работа да бъдат приятели?

Не е задължително, както не е и задължително всички приятели да работят добре заедно. Но в повечето случаи, когато са, работата не се усеща като работа. Когато хората на работа са приятели, те работят за една обща цел, обичат това, което правят, споделят трудните и хубавите моменти заедно и всичко това се вижда и усеща. 

С какво Weband те кара да се гордееш?

Зад “Weband” стоят едни страхотни млади хора, които са страшно талантливи, амбициозни, мотивирани и с желание сутрин стават, отиват на работа и са готови да се сблъскват с предизвикателствата, които денят им е подготвил. Това са хора, за които няма “не мога”, които всекидневно надграждат себе си и които са истински пример за това как човек може да успее, стига да иска и да работи много, за да го постигне, дори в малка България. Гордея се с тези хора. За мен те са вдъхновение и е истинско удоволствие и привилегия да бъда част от такъв екип, защото работа има много, пари лесно се изкарват, но такива хора - такива хора са рядкост. 


Научи повече за Жени в Инстаграм поредицата ни "Meet the team" тук. Не забравяй и да ни последваш, за да научаваш бързо за всичко, което се случва около нас.