Лидерът трябва да има качеството да усвоява нови качества!

Интервюта

Време за четене: 5 Минути

Дата:

Лидерът трябва да има качеството да усвоява нови качества!.

Интервю на Даниел Лидиянов за блога на Leaders For New Beginning*, от Десислава Събева:

Даниел Лидиянов съосновава Weband, когато е на 20 години и за него това е била най-добрата „грешка“, която е направил до сега. Някои напуснали работата си в големи международни корпорации, а други дори не направили стъпката да започнат на друго място. И така вече пет години се стремят да бъдат по-добра версия на себе си от предходния ден.

От повече от десетилетие е в сферата на уеб и не веднъж е казвал, че това е неговото място да развива своя акъл, да твори и да се забавлява. Има участия в най-различни състезания, конференции, хакатони, събития и всичко, от което може човек да извлече полза за нови знания и запознанства.

За него успехът не е постигнатият резултат, а удоволетвореността му от него.

Кои са най-важните лидерски качества, според теб?

Лидерът трябва да има качеството да усвоява нови качества непрестанно!

Няма формула или определени критерии, които ни трябват, за да бъдем лидери. Лидер сам по себе си също не означава и добър лидер. Но безспорно лидерът, когато е такъв, няма право да бъде мързелив, неинициативен или неамбициозен.

Ако попадна в търсене на мой лидер, качествата, които ще изисквам от него са най-малко да има ясни цели, да има визия за нещата, които прави, как да ги докара поне до техния край и адекватно подбиране на средствата за оправдаването на тези цели.

Кои са основните предизвикателства пред лидерството днес, според теб и/или пред теб самия като ръководител на дигитална агенция и млад предприемач?

Предизвикателствата бих ги разделил на вътрешни (свои) и външни (обкръжаващия ни свят).

Лидерството носи в себе си духа, че думите „трудно“, „грешка“ и „незнание“ всъщност хич не са лоши думи. Човек убеди ли се в това, ще начертае добър път, по който ще върви развитието на лидерството му.

Външните предизвикателства са всички неща, които ни се случват. Важно е да знаем, че всяко нещо ни учи и трябва да вадим изводи от него. В практиката сме срещали и хубави, и лоши неща, които са давали еднаква стойност на развитието на фирмата.

Лидерът трябва да има качеството да усвоява нови качества! image

Доколко дигиталните канали и комуникация подпомагат и създават благоприятна среда за изява на новите лидери?

Вероятно ще очаквате да кажа, че ни улеснява. Не, тя улеснява тези, които не пестят усилия да стигнат до където искат. Но ако човек няма необходимия стимул, колкото и канали на комуникация да има пред себе си – напротив, вероятността да остане незабележим е по-голям. А както знаем, да лиспваш в дигиталния свят днес, означава че ще трябва да търсиш сериозна компенсация в нещо друго, ако искаш да оцелееш.

Какво мотивира теб самия да създаваш, да си активен и развиваш бизнеса и средата около теб?

Много е важно един лидер да знае, че без правилните хора около себе си, нещата няма да стигнат далеч. Благодарен съм на хората, с които работя, книгите, среднощните идеи, добрите и лошите примери около нас и всичко, което има влияние да те държи буден до късно… или рано.

Лидери, на които се възхищаваш и/или които те вдъхновяват в ежедневието ти?

Възхищавам се на личности, като Жана д‘Арк, В. Заимов, Е. Че Гевара и много други, дори и такива, които благодарение на мотивите им са оставили лош отпечатък, но имат безспорни лидерски качества и умения.

Не мога да пропусна всички качествени лидери около нас днес, сред приятелите и колегите и тези, които правят нещата случващи се тук в България, че и извън нея. Това са хората намиращи мотивация, сили и адаптивност независимо всичко!

Съвет, който би дал на младите хора, поели по пътя на лидерството?

Както баща ми обича да казва, вместо „не мога“ казвай „ще опитам“, а вместо „не знам“ – „ще науча“.

Към оригиналната статия

*Leaders For New Beginning е книга от Жюстин Томс, Марина Стефанова, Джейн Муита и Естер Гомбаш, която е "за хората на ръководни позиции, които се самоусъвършенстват непрекъснато и променят нагласите и навиците си съобразно с новите реалности. "