Колко струва един уеб сайт?

Статии

Време за четене: 5 Минути

Дата:

Колко струва един уеб сайт?.

Това е въпросът табу, когато се отнася до изработката на сайт в днешно време. Затова ще се опитаме да опишем предимствата, ползите и негативите в търсенето на отговор на този въпрос. 👇

На този въпрос няма точен отговор. 💬

Това е един от най-задаваните въпроси в сферата. И това не е случайно! Въпреки, че всекиму е ясно, че сайтът в повечето случаи е актив, който е плод на нестандартно ценообразуване и времето му за изработка е неопределено, важно е за купувача да знае колко струва той.

За съжаление, именно защото изработката на сайт в днешно време няма твърда цена (което е нормално, тъй като това не е масова стока за производителя и няма зад себе си поточна линия и фиксиран разход), всички ние като потребители се съмняваме, когато получим цена от разработчиците - “Това евтино ли е? Скъпо ли е? Или е перфектна цена?”.

Това е правилният въпрос! 👏

Това, че най-вероятно всеки път на въпроса “Колко струва?” ще чуваме “Зависи”, не означава, че не трябва да се интересуваме и да продължаваме да го задаваме. Всъщност, колкото повече се интересуваме от цената, когато търсим изпълнители, толкова по-добре. Нека видим кои са най-честите отговори на въпроса и се опитаме да ги дефинираме:

1. “Зависи с какъв бюджет разполагате…” 💳🙌

Разбира се! Всеки себеуважаващ се консултант или търговец на персонализирани услуги ще Ви попита този въпрос. Едва ли, когато отидете да си купите нова кола и кажете в шоурума, че искате да си купите кола, те ви отвеждат моментално до даден автомобил. Проблемът тук не е това, че търговецът се интересува от Вашия бюджет, а Вашето недоверие към него. За съжаление, на нашите георграфски ширини, все още се крие чувството на това 'Да не бъдем прецакани’ и това играе основна роля в предоставянето на подобна информация от страна на купувача. Винаги предоставяйте Вашия точен или ориентировъчен бюджет от самото начало. Това спестява Вашето и чуждото време. А от тях зависи да Ви предложат най-доброто за предоставения бюджет.

2. “Зависи какво търсите…” 🔍

Определено това е отговор, показващ професионализъм от страна на търговеца. С такъв въпрос той вероятно се опитва да намери решение персонално за Вас, а не да Ви измами, както повечето сме свикнали да мислим. Винаги предоставяйте цялата информация на търговеца. Не се притеснявайте, ако изпаднете в технически или бизнес детайли. Негова е задачата да Ви разбере, а ако не - да организира следваща среща с подходящите за това лица.

3. “Предлагаме различни решения!” 🤹🏽

Вероятно е да чуете подобен отговор, когато изпълнителите са дефинирали своите услуги и предлагат различен, но подбран набор от услуги и всяка има своята цена, срок и характеристика на изработката. Напр. Сайт за услуги до 5 страници и конфигурация на основни модули или Онлайн магазин с готов шаблон.

Коя оферта да избера? 🤔

Приемаме, че сте направили консултация с няколко фирми и сте получили оферти с разлика до небето. (За да избегнете това, вижте т.1). Да, много е вероятно на свободния пазар да получите оферти, включващи компоненти и информация, която е решила фирмата да включи за себе си. Важно е да знаете, че една оферта за изработка на сайт е препоръчително да съдържа най-малко следните компоненти*:

  1. Обръщение - До Вас или фирмата, която представлявате.

  2. Техническа и недвусмислена информация, по отношение на услугата и крайния продукт, който ще получите.

  3. Условия за доставка/срок за изработка.

  4. Цени/ценообразуване на услугата.

  5. Схема и начин за плащане.

  6. Условия за гаранция или поддръжка.

  7. Валидност на офертата.

*Във вида си, горните точки не са задължителни по същество и/или характер от закона, а наша препоръка какво да търсите или изисквате от своя доставчик или бъдещ партньор.

Когато имате следните компоненти в получените оферти, Вие лесно ще може да направите избор или да се консултирате с вещо лице и да изберете фирмата, с която ще работите. Хубаво е до голяма степен да обръщате внимание на оформлението и старанието, с което е изпратена до Вас офертата.

И накрая…

Един сайт струва точно толкова, колкото платите за него! 💰 Важно е цената, която платите, да оправдае положения труд, качеството и крайния резултат, който сте планирали в самото начало на изпълнение. И за да не останем с нито една предоставена цифра, хубаво е да знаете, че има сайтове струващи близо 50$, както и такива, чиято крайна цена никога няма да бъде обявена, поради това, че те не спират да се развиват ежедневно и да се плаща за това тяхно развитие.

💡 ➡️ Ако имате определен бюджет и не знаете дали ще може да изпълните проекта си или търсите надежден изпълнител, свържете се с нас и ние ще Ви консултираме безплатно! 🔥