Как да си възстановим паролата на Windows 10

Интервюта

Време за четене: 2 Минути

Дата:

Как да си възстановим паролата на Windows 10.

От този брой на предаването за дигитална култура „Натисни F1“ ще разберете каква защита ни дава паролата на компютъра, как може да я обновим и какво ще се случи, ако я забравим.

Какво представлява паролата на Уиндоус?

Паролата на Уиндоус се използва да защитава личните акаунти срещу злоупотреби с личните данни и програми на тези акаунти. Ако на един компютър има повече от един акаунт, този акаунт бива защитен с парола. Когато не сме си влезли в профила, Уиндоус ни пита в кой акаунт искаме да влезем. Паролата на Уиндоус ни защитава, както от злонамерени хакерски атаки, така и от физически достъп на ралзични лица до нашия лаптоп.

Ако имаш парола, имаш няколко нива на защита, срещу това твоите данни да попаднат в човек, който иска да злоупотреби с тях.

Ако си забравим паролата, имаме няколко стъпки, които можем да предприемем. При вписване на паролата, ако я сгрешим първият път, ще ни бъде показана една подсказка под полето за въведжане на паролата, която подксазка я вписваме ние, при самото създаване на парола. Тази подсказка е предвидена от нас за нас, но трябва да се има предвид, че тази подсказка би била видяна от други хора. Тя ще излезе на всеки, който впише паролата грешно. За това е хубаво посказката да е асоциация, а не например самата парола. Друга опция за възстановяване на паролата е при наличие на Microsoft-ски акаунт, да поискаме възстановяване на паролата, като ни бъде изпратена нова парола на имейл адреса, който е вързан към този акаунт. Или ако имаме локален акаунт - да отговорим на 3 въпроса, предвидени точно за такова удостоверяване, ако не знаем паролата.

Християн Япраков
Съосновател и технически директор на уеб агенция