Как да намерим IP адреса си при различни операционни системи

Интервюта

Време за четене: 2 Минути

Дата:

Как да намерим IP адреса си при различни операционни системи.

От този брой на предаването за дигитална култура „Натисни F1“ ще разберете какво представлява IP адресът, как да го откриете и каква информация носи той.

Какво представлява IP адреса?

Всяко устройство, което се връзва към Интернет има нужда от IP адрес. За щастие, на обикновения потребител не се налага да мисли относно това, тъй като Интернет компаниите управляват това сами. Всеки път, когато се връщате към Интернет, IP-то ви автоматично се генерира.

Има два вида IP адреси - динамични и статични. Много вероятно е вие да се с динамичен IP адрес, тъй като в днешно време статичните IP адреси се ползват за по-специални случаи, много често от бизнеси. Разликите между двата вида - статично и динамично, е че както може се досещате от самите думи, динамичните се променят. Статичният адрес си оставя един и същ.

Как изглежда всъщност един IP адрес?

Той е комбинация от цифри, нещо като телефонният ви номер, и също като него има нужда да е уникален, защото, когато наберете например някой по телефона вие знаете, че този номер води към един човек. По същият начин Интернет знае за дадения IP адрес, че води към вашия компютър, към вашето устройство, което е свързано и ползва Интернет.

Един сайт в Интернет може да проследи Вашето IP и тук отново има разлика между статичните и динамичните IP-та. Статичните IP-тадават малко по-точна информация най-вече за нашата локация. Едно IP не съдържа в себе си нашите данни, тъй като то не се нуждае от това, но може би най-опасното и същевременно полезно нещо, е че по IP адреса може да се намери нашата локация. Динамичните IP-та биха могли да бъдат доста неточни, въпреки че пак биха показали горе-долу на картата в кой район се намираме.

Ангел Миладинов
Съосновател на уеб агенция