Дигиталната сигурност в интернет - Ангел Миладинов

Интервюта

Време за четене: 4 Минути

Дата:

Дигиталната сигурност в интернет - Ангел Миладинов.

Кои са най-използваните браузъри за анонимно сърфиране през 2022г.?

 1. Tor

 2. Opera

 3. Vivaldi

Tor Browser крие местоположението на потребителя, историята на търсенията, личните данни, както и онлайн съобщенията от всяко лице или бот. Той е базиран на Mozilla Firefox и използва Tor мрежата за сърфиране в Интернет. Тя е основана на много виртуални тунели между различни доброволци по целия свят.

На второ място по брой активни потребители се нарежда Opera - браузърът с "out of the box" решения за блокиране на реклами.

Opera идва с доста вградени инструменти, коит оможем да си нагласим доколко може един сайт да ни проследява и доколко не. Opera има в нея и вграден безплатен VPN.


Дигиталната сигурност в интернет - Ангел Миладинов image

Данните се пазят на локално ниво, на машината, на която се използва Vivaldi и всъщност никои от тези данни не стигат до Vivaldi, а всичко се пази криптирано при Вас.


Кои са най-използваните приложения за анонимно сърфиране за Android през 2022г.?

 1. Firefox Focus

 2. InBrowser

 3. Ghostery

 4. Orbot, който е базиран на браузъра Tor


Дигиталната сигурност в интернет - Ангел Миладинов image

Firefox Focus идва с много вградени инструменти за блокиране на тракери и на реклами. Има и доста удобен бутон, който с един клик ни изтрива цялата информация за предишното сърфиране и кеш.

InBrowser постоянно браузва в Инкогнито режим, което означава, че не запазва никаква история за това къде сме били и браузвали.

Кои са най-добрите облачни услуги за 2022г. спрямо броя потребители, които използват безплатното хранилище?

 1. pCloud

 2. Sync

 3. Icedrive, създаден съвсем наскоро - през 2019г.

Дигиталната сигурност в интернет - Ангел Миладинов image

pCloud дава 10GB при безплатния план, като в началото имаме отключени само 4, тъй като се изискват няколко допълнителни стъпки, за да отключим всичките - това са неща в техен интерес обикновено като да свалим приложението им, което ще ни даде 1GB, да си го инсталираме на телефон и т.н.

Sync.com поддържа както браузър версия, така и десктоп приложение за Windows, за MacOS, за Android и за Linux. Безплатният му план е до 5GB, като поддържа криптиране от край до край.

Icedrive е нова компания с много интуитивен UI, предлагаща до 10GB в безплатния си план. Работи на Windows, на MacOS, на Android, на Linux и няма ограничение в качването на броя файлове.

Какво е VPN?

VPN (Virtual Private Network) буквално преведено означава виртуална частна мрежа. Чрез него не може да бъде проследено местоположението на потребителя, тъй като той пренасочва целия Интернет трафик към някой от своите сървъри, където го криптира. По този начин никой не може да види какво правите онлайн, дори Вашия Интернет доставчик, а ако някой се опита да проникне във Вашия компютър, той ще открие само кодирана информация.

Има доста безплатни VPN-и, но не бих казал, че безплатните варианти са безопасни - доста са некачествени, доста лесно някои услуги декриптират или хващат, че се ползва VPN, което не ни дава пълната защита, заради която обикновено на първо място ползваме VPN. За повечето качествени VPN-и обикновено се плаща, но те дават безплатни периоди за тестване.

Кои са най-използваните VPN услуги в безплатния си период за 2022г.?

 1. Hide.me

 2. Avira

 3. Kaspersky

 4. Hotspot Shield

Дигиталната сигурност в интернет - Ангел Миладинов image

Hide.me позволява в безплатния си 30 дневен план до 10GB данни, които да минават през VPN-a, до 1 свързано устройство. Има хубава скорост от 25 Mbps. Доста е силен тъй като отключва и достатъчно залъгва много streaming платформи, за които най-често се ползват VPN-и. Има 8 безплатни локация в безплатния план. Поддържа и няколко протокола, доста добри за криптиране.Ако искаш да научиш повече за безплатните браузъри за анонимно сърфиране, VPN мрежи, облачни услуги и мениджъри за пароли през 2022г., гледай цялото интервю тук: